Schrijf je in voor de VOGIN-IP-lezing
 
Nieuwsbrief niet goed zichtbaar? Klik dan hier voor de online versie.

Laat je in één dag bijpraten over de ontwikkelingen op search-gebied

Dit is al 5 jaar de succesformule van de VOGIN-IP-lezing.  Op 9 maart komen kopstukken uit de zoekwereld weer bijeen in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). “Search” gaat niet alleen over Google, het web en andere externe bronnen. Ook aan bod komt het vindbaar maken van de eigen digitale informatie die organisaties bewaren. 

De dag is een mix van lezingen en praktijkgerichte workshops. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar de keynotes van Henk van Ess en Herbert van de Sompel. In de workshops leer je onder andere hoe informatie zoeken steeds semantischer wordt, 10 stappen voor succesvol zoeken in je eigen organisatie, meer halen van internet dan het web alleen, hoe leer je zelf en aan je organisatie bloggen en vloggen en hoe maak je informatie vindbaar met metadata en taxonomieën?

-> Henk van Ess: 'Jihadi John: Webrecherche onder tijdsdruk'

Hoe pleeg je verantwoorde webrecherche onder tijdsdruk? Je maakt het live mee in een onderzoek naar de meest gezocht jihadist van de wereld. Henk van Ess, trainer van mediaprofessionals, deed dit onderzoek voor de Britse krant Daily Telegraph. (lees verder)

-> Herbert van de Sompel: 'En toen was er niets meer: Omgaan met de vluchtigheid van het web'

Hyperlinks zijn een krachtige en essentiële component van het web. Maar tegelijkertijd zijn ze ook diens Achilleshiel. Herbert van de Sompel, informatiewetenschapper aan het Los Alamos National Laboratory (VS), bespreekt de aanpakken die erop gericht zijn om de integriteit van links te bewaren, door iets aan linkrot en content-drift te doen. Ook komen de ruwe kantjes van die aanpakken aan bod. (lees verder

-> Cees Snoek: ‘Video search door deep learning’

Videocontent als doorzoekbare tekst toegankelijk maken. Cees Snoek zal over de laatste ontwikkelingen op dit gebied vertellen. Voor dit werk worden videopixels automatisch vertaald met behulp van ‘spatiotemporal deep learning’. Snoek heeft bij de UVA belangrijke doorbraken op het gebied van beeldherkenning gerealiseerd en werkt nu bij QUVA Lab, een samenwerkingsverband van UVA en chipproducent Qualcomm. (lees verder)

-> Jan Scholtes: ‘Gaat Artificial Intelligence ons helpen het zoeken verder te automatiseren?’

Tegenwoordig maken technieken uit de tekst-mining en machine learning het mogelijk om de interesses van een gebruiker zeer snel aan een computer te leren. Jan Scholtes, bijzonder hoogleraar ‘Text Mining’ bij de Universiteit van Maastricht en directeur van Zylab, geeft een update van de ontwikkelingen in Artificial Intelligence. Ook laat hij zien hoe hiervan gebruik gemaakt wordt bij grote data-onderzoeken. (lees verder

-> Agnes Molnar: ‘Findability of Organizational Knowledge’

Hoe kan technologie de manier waarop we kennis organiseren en beheren transformeren? Agnes Molnar, CEO van het bedrijf Search Explained, geeft antwoord op deze vraag. Ook bespreekt ze de culturele en technische uitdagingen die met deze transformatie gepaard gaan. (lees verder

-> Srijan Kumar: ‘Disinformation on the Web: Impact, Characteristics, and Detection of Wikipedia Hoaxes’

Alles over hoaxes – verhalen over niet-bestaande personen en dergelijke – op Wikipedia kom je te weten in de lezing van Srijan Kumar. Kumar is promotieonderzoeker bij de afdeling Computer Science van de University of Maryland (VS). In zijn lezing gaat hij onder andere in op de kenmerken van geslaagde hoaxes en de automatische herkenning daarvan. (lees verder

-> Karen Blakeman: ‘Searching for reliable business information: free versus fee’

Bij business research maken we onder andere gebruik van specifieke, individuele bronnen zoals betaalde databases. Maar wat zijn de voor- en nadelen van gratis versus betaalde informatie? Karen Blakeman, Managing Director van RBA Information Services, zal op de verschillen ingaan. Ook behandelt ze tal van problemen en valkuilen die zelfs de meest ervaren onderzoekers in de praktijk tegenkomen. (lees verder)

-> Christiaan Triebert: ’De zoekmethoden van collectief Bellingcat”

De onthullingen van onderzoekscollectief 'Bellingcat' op het gebied van het neerhalen van MH17 waren wereldnieuws. Bellingcat-onderzoeker Christiaan Triebert geeft tijdens de VOGIN-IP-lezing een uniek kijkje in de keuken en laat zien welke methoden en gratis tools Bellingcat gebruikt. Alvast een tipje van de sluier: heel veel draait om geolocation. (lees verder)

-> Joyce van Aalten: Informatie vindbaar maken met metadata en taxonomieën

Deze workshop geeft handvatten hoe je een taxonomie of thesaurus kunt opzetten en welke technieken daarbij van belang zijn. (lees verder)

-> Karen Blakeman: The changing landscape of search for business information

In deze workshop komen recente ontwikkelingen in de business information aan bod. Plus: zoekstrategieën en de belangrijkste informatiebronnen op dit gebied. (lees verder)

-> Wichor Bramer: Efficiënt en systematisch zoeken in bibliografische databanken

Leer in deze workshop snel kwalitatief hoogstaande zoekacties in bibliografische databases te ontwerpen, zonder belangrijke informatie te missen. (lees verder)

-> Henk van Ess: Zoekupdate 2017

In deze workshop krijg je een “Zoekupdate 2017”, waaronder belangrijke zoeksyntax bij Google en gestructureerd zoeken in Facebook Graph. Plus: trucs om lang vervlogen bronnen op te sporen waarvan de links niet meer werken. (lees verder)

-> Boyd Hendriks: Hoe je moet bloggen en vloggen en hoe je het aan je organisatie leert

In deze workshop leer je hoe te bloggen/vloggen als onderdeel van het kennismanagement binnen een organisatie, én hoe die organisatie daarbij mee te krijgen. (lees verder)

-> Frank Huysmans: Informatie en politiek – Informatie, data en macht in de 21e eeuw

In deze kennissessie komen antwoorden aan bod op de fundamentele vragen over de rol van data en informatie in sociale processen uit de geestes- en sociale wetenschappen. (lees verder)

-> Martijn van der Kaaij: Van semantisch zoeken naar het semantisch web – of niet?

In deze workshop komen definities & kernbegrippen plus de bouwstenen en toepassingen van semantisch zoeken aan bod. En kom je zo ook bij het semantisch web uit? Met voorbeelden en opdrachten. (lees verder)

-> Bianca Kramer en Ellen Fest: Wat is impact en hoe bepaal je dat?

In deze workshop word je meegenomen langs diverse vormen van impact, tools en platforms om de impact van wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken. Plus: op welke manieren je onderzoekers hierbij kunt ondersteunen? (lees verder)

-> Agnes Molnar: Ten steps to be successful with search in your organization

Zoeken is niet langer alleen meer zoeken; het zijn niet langer de tien blauwe links. De uitdagingen van beter, efficiënter en gebruiksvriendelijker vormen het beginpunt voor de vervolgroute. In deze workshop komen “search processes”, “user experience”, “search architecture”en ‘search quality” aan bod. (lees verder)

-> Arno Reuser: Wat is nog meer op Internet te halen dan alleen het WWW?

Deze workshop laat aan de hand van een slimme mindmap zien hoeveel meer er op internet te vinden is dan alleen het web. Daarvan krijg je voorbeelden en tools om bij die informatie te komen. (lees verder)